Evenementen tot nu toe

Waar jij hopelijk bij was

De officiële aftrap van het project Silence of the Bees.
Op 10 juni 2017 was de officiële aftrap van Silence of the Bees. Niemand minder dan de Britse hoogleraar en ‘bijenprofessor’ Dave Goulson kwam naar Fryslân. In De Kruidhof vertelde hij op een inspirerende en interactieve manier over het leven en het belang van de bij. Na afloop van de lezing nam hij de bezoekers mee langs belangrijke bijenplanten in de tuinen van De Kruidhof.
De opening van een van de vijf levensgrote bijenhotels was deze dag de officiële openingshandeling. Romée van der Zee verrichte de handeling. Zij werkt voor het Nederlands Centrum Bijenonderzoek en heeft veel onderzoek gedaan naar bijensterfte en vertelde hier over.
Silence of the Bees werkt samen met studenten. Twee groepen studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design van de NHL presenteerden deze ochtend in de tuin van De Kruidhof hun bijzondere projecten.
‘s Middags bracht Dave Goulson een bezoek aan Sondel. Op een biologisch-dynamische Graasboerderij aan de Sonderleane gaf hij een lopende lezing over het thema Bijen en Landbouw.

Oratorio
In De Kruidhof, hortus van Fryslân, staat sinds 2018 een Oratorio. In Oldenburg wordt in april 2019 de bouw afgerond van eenzelfde sculptuur. Emden volgt ook. Het Oratorio is een sculptuur dat gebouwd is van natuurlijke materialen. Het geraamte is van wilgentenen gemaakt en het hart is een eikenstam. De muren zijn opgetrokken uit leem dat eerst met blote voeten soepel is gemaakt en met de hand laag voor laag is opgebouwd. In het vegetatiedak van riet staan planten die dienen als voedselbron voor de diertjes. In de wanden zijn twee openingen gemaakt, waar hommels hun kast in kunnen vliegen. Twee hommelkasten zijn aan de binnenkant van de wand bevestigd. Een ingenieus computersysteem registreert de vliegbewegingen en ziet ook hoe druk de hommels het hebben in hun kast en zet dit alles om in geluid. In het Oratorio kun je horen hoe de activiteiten van de hommels als muziek klinkt. De tonen bij in- en uitvliegen verschillen van elkaar.
De Australische geluidskunstenaar Jon Drummond heeft hiervan zelfs een compositie gemaakt; de B-Rapsodie die in 2018 uitgevoerd is door meerdere brassbands in de tuinen van Emden, Oldenburg en Buitenpost.
Het ontwerp van het Oratorio is een kunstwerk op zich. Nigel Helyer, een kunstenaar uit Sydney is de geestelijk vader van het Oratorio.

B-Rapsodie
Op 21 juni 2018 werd bij De Kruidhof, de hortus van Fryslân, de Bumblebee Rhapsody uitgevoerd. Zo’n 400 bezoekers kwamen naar het unieke concert gecomponeerd uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten van scholen in Fryslân en Ostfriesland. De geluiden en gegevens werden door de Australische geluidskunstenaars Nigel Helyer en Jon Drummond omgezet tot een bijensymfonie. Tijdens het concert was er een live verbinding met de botanische tuinen van Oldenburg en Emden waar het concert op hetzelfde moment door lokale brassbands werd uitgevoerd. Het is de eerste keer dat bijengeluiden en -data die worden verzameld voor de wetenschap op deze manier zijn omgezet naar muziek.
Tijdens deze midzomernacht gingen de tuinen voor deze gelegenheid gratis open en konden mensen vanaf 19.00 uur de imker bezoeken en genieten van de zeventien thematuinen van de hortus die volop in bloei staan op dit moment. Vanaf exact 20.12 uur voerden de brassbands tegelijkertijd het eerste deel van het bijenconcert op. Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen speelde met verve dit bijzondere stuk. Tijdens het daaropvolgende intermezzo droegen drie dichters in iedere tuin een bijengedicht voor in de eigen taal. Meindert Talma droeg het speciaal voor deze avond geschreven gedicht ‘Earlik as de bijen’ voor zowel in het Frysk als in het Nederlands. Leerlingen van RSG Simon Vestdijk uit Harlingen vertelden over het hommelonderzoek dat zij op hun school doen en wat hun visie is op de toekomst van de bijen in Fryslân. Daarna werd het slotstuk uitgevoerd gevolgd door een minuut stilte als moment van bewustwording van de stilte die valt als de bijen zouden verdwijnen. Leerlingen van de Academie voor Popcultuur sloten de avond af met een muziekstuk versterkt door indringende beelden van bedreigde bijen.
Via een satellietverbinding waren gedurende het concert de tuinen middels grote schermen rechtstreeks met elkaar verbonden, zodat bezoekers ook de concerten in de Duitse tuinen konden volgen.

Leeuwarden-Fryslân 2018
In 2018 was Leeuwarden-Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa. Silence of the Bees was hiervan een hoofdprogrammaonderdeel. Op de Kruidhof in Buitenpost vonden verschillende activiteiten plaats. Het hele jaar was er aan bijen gerelateerde kunst te zien van Tomás Libertiny, een foto-expositie van Emma Powell en een herbarium van Karst Meijer van Herbarium Frisicum. Een speciale bijenroute is ontwikkeld en overal in de tuinen kwam je het thema bijen tegen. Er werden lezingen gehouden door Romée van der Zee, Arie Koster en Alma Huisken. In juli 2018 was er een waar insectenfestival.