Oratorio

Muziek gemaakt door bijen, in een bijzonder sculptuur

In De Kruidhof, hortus van Fryslân, staat sinds 2018 een Oratorio. In Oldenburg wordt in april 2019 de bouw afgerond van eenzelfde sculptuur. Het Oratorio is een sculptuur dat gebouwd is van natuurlijke materialen. Het geraamte is van wilgentenen gemaakt en het hart is een eikenstam. De muren zijn opgetrokken uit leem dat eerst met blote voeten soepel is gemaakt en met de hand laag voor laag is opgebouwd. In het vegetatiedak van riet staan planten die dienen als voedselbron voor de diertjes. In de wanden zijn twee openingen gemaakt, waar hommels hun kast in kunnen vliegen. Twee hommelkasten zijn aan de binnenkant van de wand bevestigd. Een ingenieus computersysteem registreert de vliegbewegingen en ziet ook hoe druk de hommels het hebben in hun kast en zet dit alles om in geluid. In het Oratorio kun je horen hoe de activiteiten van de hommels als muziek klinkt. De tonen bij in- en uitvliegen verschillen van elkaar.
De Australische geluidskunstenaar Jon Drummond heeft hiervan zelfs een compositie gemaakt. De B-Rapsodie die in 2018 uitgevoerd is door meerdere brassbands in de tuinen van Emden, Oldenburg en Buitenpost.
Het ontwerp van het Oratorio is een kunstwerk op zich. Nigel Helyer, een kunstenaar uit Sydney is de geestelijk vader van het Oratorio.