Het hommelproject

Scholieren doen onderzoek

Hoe meer we weten over het gedrag en de habitat van individuele bijen, hoe gerichter we kunnen helpen. 60 scholen in Fryslân en Noordwest Duitsland hebben daarom hun eigen hommelvolkje samen met een ‘slimme’ hommelkast. Ze volgen de hommels en verzamelen gegevens over het gedrag van de hommels.
Door de onderzoeken te doen, worden de scholieren zich bewuster van ons fragiele ecosysteem en komen ze op een nieuwe manier in aanraking met wetenschap en techniek.

Meten is weten

Daarom wordt er flink gemeten. In de hommelkasten zijn allerlei technische hoogstandjes geplaatst die het gedrag van een hommelvolk kunnen meten. O.a. gezoem, vluchtbewegingen en aantallen worden geregistreerd. De jonge wetenschappers uploaden de gegevens in een bijbehorende hommelapp. Ze kunnen zo vergelijkingen maken met de bevindingen van de andere scholen. Ook worden de gegevens gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Wat meten ze?

De scholieren monitoren bijvoorbeeld met de hommelapp een afgebakend stuk gebied rond hun ‘slimme hommelkast’, zoals het schoolterrein. Wat ze zien zetten ze in de app. De resultaten stimuleren bijvoorbeeld een uitgekiende strategie voor optimale bijen-beplanting.
Dit proces wordt begeleid door studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden en de Carl von Ossietzky Universiteit Oldenburg.

Muziek maken van bijengeluiden

Hoe kun je van bijengezoem muziek maken? Daar komt de moderne techniek om de hoek kijken. In de slimme hommelkasten worden via sensoren en camera’s veel data verzameld. Het gezamenlijke gezoem zijn, de vluchtbewegingen en aantallen worden geregistreerd. Aan al deze gegevens kunnen codes worden toegekend, waarna ze worden vertaald naar geluiden of instrumenten. Dit is voor de compositie van het B-Rapsodie-concert gedaan.