Tips om de bij te helpen

Wat kun jij doen?

Wil jij je ook inzetten voor de bij? Wat goed! Er zijn talloze mogelijkheden die je gemakkelijk zelf kunt toepassen in je omgeving.

Maak je tuin niet te netjes

Bijen hebben schuil- en nestplekjes nodig en dat kan heel goed in jouw tuin. Deze maken ze in losse zandgrond, oude muizenholen, stukken hout met gaatjes, openingen in muren, oude plantenstengels enz.

Maak een bijenhotel

Je kunt ook zelf de natuur nabootsen door een bijenhotel te maken. Dat kun je in elke vorm doen. Vul het hotel met oude stengels van riet, bamboe, vlier en braam, met hout, steen en leem. Zorg dat een afdakje beschermt tegen inregenen. Op internet zijn talloze ideeën te vinden van vormen bijenhotels.
Heel belangrijk, zorg ervoor dat er genoeg voedsel, lees: bloemen, in de buurt van het hotel staan.
Foto bijenhotel

Soorten bijen aantrekken/behouden

Wilde bijen zijn vaak gericht op één soort bloem. Je trekt bepaalde soorten bijen als je dezelfde soort bloemen meerdere jaren achtereen in je tuin hebt. Zo weet de bij dat hij bij jou in de tuin verzekerd is van het voedsel dat bij hem past.

Kruid tussen de tegels

Groeien er plantjes tussen je tegels en wil je die daar niet hebben? Weet dan dat bijvoorbeeld zandbijen graag een nestje maken tussen de tegels. Waar je misschien dacht dat je mieren tussen de tegels had kan het zandhoopje ook van een bij zijn. Wees daarom voorzichtig met het verwijderen van het kruid. Dit kun je het beste doen met een scherp mesje. Branden en spuiten met een onkruidverdelger is een drama voor de bijen.

Meer informatie
Kijk eens op de volgende websites voor meer informatie over de bijen:
www.nederlandzoemt.nl (komt in actie voor de bij en neemt je graag mee)
www.cruydthoeck.nl (met inheemse planten en bloemen bijdragen aan meer biodiversiteit)